Vlada fiksirala cene električne energije

Ponedeljek, 18. julij 2022

Vlada Republike Slovenije je 15. junija 2022 sprejela Uredbo o določitvi cen električne energije za gospodnijstva in male poslovne odjemalce, ki določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno električne energije za gospodinjske odjemalce in za male poslovne odjemalce ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah.

Uredba bo veljala  od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023.

Posebej veseli dejstvo, da je vlada z uredbo izrecno naslovila tudi problematiko dobave električne energije za skupne prostore večstanovanjskih stavb. Izjemno pomembno je tudi, da dobavitelji, ki bodo od uveljavitve uredbe dobavljali električno energijo gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, odjemu skupne porabe v večstanovanjskih stavbah in odjemu skupne porabe v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah, v času uporabe uredbe ne bodo smeli prenehati z dobavo tem kategorijam odjemalcev. Dobavitelji tudi ne bodo smeli odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci.

Čeprav gre za pomemben ukrep, ki bo začasno odpravil težave upravnikov in etažnih lastnikov večstanovanjskih stavb pri dobavi električne energije za skupne prostore, je potrebno poudariti, da gre zgolj za začasen ukrep in ne za sistemsko rešitev. Deleženiki tako pričakujemo, da se bo v tem času poiskala sistemska rešitev, ki bo preprečevala diskriminacijo etažnih lastnikov.

Pričakujemo tudi, da bo vlada na podoben način, najprej začasno in nato sistemsko, rešila tudi težave pri odjemu zemeljskega plina.

Dodatne informacije so na voljo tukaj