Pocenitev toplote na Jesenicah je znižala slovensko povprečje cen ogrevanja

Petek, 18. februar 2022

Rast cen na borzah elektrike in plina ter podražitve emisijskih kuponov se tudi letos odražajo v maloprodajnih cenah toplote iz distribucijskih sistemov.

V Agenciji za energijo so pripravili podatke o povprečni maloprodajni ceni toplote v devetih izbranih občinah v februarju. S sistemom daljinskega ogrevanja se v izbranih občinah ogreva skoraj 70 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev toplote, priključenih na distribucijske sisteme v Sloveniji.

Povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode je februarja dosegla 113,47 evra za megavatno uro, kar je za 5,98 odstotka manj kot decembra lani in 0,33 odstotka manj kot januarja letos.
 

 

Pri izračunu so upoštevali značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo sedem kilovatov in povprečno letno porabo 6,21 megavatne ure.

K februarskemu znižanju povprečne maloprodajne cene toplote je pripomoglo 9,9-odstotno znižanje toplote na Jesenicah. Dvig cen v Slovenj Gradcu za 24,52 odstotka pa ni imel bistvenega vpliva zaradi majhnega deleža med vsemi oskrbovanimi gospodinjskimi odjemalci.
 

Vzroki za visoke cene toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja ostajajo nespremenjeni: visoka prodajna cena energentov, predvsem zemeljskega plina, ter dragi emisijski kuponi. Njihova povprečna prodajna cena je konec januarja dosegla 88,31 evra za tono emisij.

Analizo porabe toplote po posameznih stavbah na Jesenicah si lahko ogledate na spletni strani ENOS OTE. Iz nje je v grobem razvidno, da je poraba v veliki večini stavb povsem normalna ali celo nižja od predvidene, kar pomeni, da vsi izvedeni ukrepi v zadnjih letih (izolacija toplotnega ovoja, regulacija ogrevalnega sistema) delujejo. Določene težave naj bi se pojavljale pri sami delitvi stroškov znotraj stavb, kar bo pokazala dodatna analiza, ki jo bo pripravil in objavil distributer na svoji spletni strani. Če se bo navedeno izkazalo za resnično, bo potrebno v prihodnje prevetriti dogovorjeni način delitve stroškov ogrevanja v vsaki stavbi posebej (delitev fiksni - variabilni del, korekcijski faktorji ipd.). O tem vas bodo obvestili tudi naši upravniki na naslednjih zborih lastnikov. 

Povzeto po članku na finance.si.