Ogrevanje preko skupnih kotlovnic na zemeljski plin

Petek, 21. januar 2022

V zadnjem času ste v medijih lahko zasledili problematiko, da vsi dobavitelji zemeljskega plina upravnike, ki v imenu in za račun etažnih lastnikov nabavljajo zemeljski plin, uvrščajo med poslovne odjemalce.

Ob trenutnih razmerah na trgu energentov to pomeni, da etažnim lastnikom ponujajo bistveno višje cene zemeljskega plina, kot veljajo za gospodinjske odjemalce. Od dobaviteljev zemeljskega plina smo zahtevali, da vas uvrstijo med gospodinjske odjemalce, a so nas vsi po vrsti zavrnili in ponudili cene, ki veljajo za poslovne odjemalce.

Preko Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju smo ukrepali pri Agenciji za energijo in Ministrstvu za infrastrukturo. Izveden je bil skupni sestanek predstavnikov Agencije za energijo, Ministrstva za infrastrukturo, dobaviteljev zemeljskega plina in združenja upravnikov nepremičnin. Na sestanku so dobavitelji vztrajali, da nam cen za gospodinjske odjemalce ne morejo nuditi. Tako ali tako imajo v bližnji prihodnosti namen znatno povišati tudi cene za gospodinjske odjemalce in s tem odpraviti trenutne razlike. Od pristojnih organov prav tako nismo prejeli zagotovil, da bodo ukrepali in od dobaviteljev zahtevali, da to anomalijo odpravijo, celo več, pravijo, da je trg elektrike in zemeljskega plina za večje količine prost in kot tak ni podvržen nobeni regulaciji. Vsak odjemalec je posledično sam odgovoren za nakup ustreznih količin, ravno tako je v njegovih rokah časovni termin nakupa. 

Več o tem si lahko preberete tudi na spletnem portalu Energetika ter v odgovorih Agencije Republike Slovenije za energijo in Ministrstva za gospodarstvoGospodarska zbornica Slovenije je pri tem zavzela zelo ostro stališče.

Obravnava etažnih lastnikov kot poslovnih odjemalcev v primeru skupnih naprav je slednjim v preteklosti omogočila znatno nižje cene od tistih, ki so jih plačevali gospodinjskih odjemalci. Nekje od sredine lanskega leta smo deležni obratne situacije, upajmo pa, da se stanje na trgu čim prej normalizira in bodo vsi odjemalci deležni tržnih cen v normalnih in za vse sprejemljivih okvirih.