Novosti glede ogrevanja preko skupnih kotlovnic

Petek, 18. februar 2022

Spoštovani etažni lastniki, ki se ogrevate preko skupnih kotlovnic!

V zvezi z dobavo zemeljskega plina za skupne kotlovnice je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj medijskih objav in novosti, o katerih vas obveščamo in jih pojasnjujemo v nadaljevanju.

Trenutno je v fazi sprejemanja predlog Zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov (v nadaljevanju »predlog zakona«). V kolikor bo predlog zakona sprejet v trenutni obliki, bo to pomenilo:

  • da bodo od 1. 2. 2022 do 30. 4. 2023 tudi za vas etažne lastnike in uporabnike skupnih kotlovnic na zemeljski plin veljale cene plina za gospodinjske odjemalce
  • da bo upravičencem izplačan enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 € za namen odprave posledic povečanja cen energentov.

Za obdobje januar 2022 navedeni ukrepi še ne bodo veljali, kar pomeni, da bodo stroški, ki bodo obračunani na naših naslednjih položnicah, tako bistveno višji.

V kolikor bodo zgoraj navedeni ukrepi iz predloga zakona sprejeti, bodo stroški zemeljskega plina za obdobje od 1. 2. 2022 dalje zopet bistveno nižji. Dobavitelji bodo dolžni tudi za vas upoštevati cene za gospodinjske odjemalce. Le te so trenutno v povprečju za polovico nižje od tiste, ki smo jo pridobili na razpisu.

Ker je bilo v zadnjem času v medijih zaslediti kar nekaj netočnih objav, vam v nadaljevanju podajamo nekaj dodatnih pojasnil.

Že v lanskem letu smo pri vseh dobaviteljih plina poskušali pridobiti ponudbe za dobavo zemeljskega plina po cenah, ki veljajo za gospodinjske odjemalce, a so nas vsi po vrsti zavrnili. Nihče od dobaviteljev ni želel pristati na to, da bi zemeljski plin za skupne kotlovnice dobavljal po trenutno veljavnih cenah za gospodinjske odjemalce. Tako smo bili prisiljeni izbirati med dvema opcijama:

  • potrditi najugodnejšo ponudbo, ki smo jo prejeli na razpisu, ali
  • ne potrditi ponudbo, kar bi pomenilo, da bi vam od 1. 1. 2022 distributer omrežja plin obračunaval kot zasilni odjem (cena bi bila v tem primeru še bistveno višja).

Odločili smo se, da potrdimo najugodnejšo ponudbo, hkrati pa preko Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju poskušamo doseči, da se sprejmejo ukrepi na nivoju države, ki bi dobaviteljem plina narekovali, da vam morajo nuditi cene plina za gospodinjske odjemalce. Upamo, da bo predlog zakona, ki predvideva ravno takšne rešitve, čimprej sprejet.

Kot upravnik v preteklosti od dobaviteljev nikoli nismo zahtevali, da vas uvrstijo med poslovne odjemalce. Vedno smo poslali povpraševanje in izbrali najugodnejšo ponudbo, pri čemer dobavitelji niso definirali, da gre za poslovni odjem.

Potrebno se je tudi zavedati, da ste imeli v preteklosti kot »poslovni odjemalci« bistveno ugodnejše cene plina, kot so jih imeli gospodinjski odjemalci (tudi do 40 %). Dobavitelji sedaj uporabljajo ta argument, ko od njih zahtevamo, da vas opredelijo kot gospodinjske odjemalce. Zagovarjajo stališče, da v kolikor ste v preteklosti koristili bonitete »poslovnega odjema«, sedaj ne morete prestopiti na »gospodinjski odjem«.

Nekateri dobavitelji plina so cene zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce s 1. 1. 2022 že povišali na vrednost od 80,00 €/MWh oziroma celo do 125,00 €/MWh. Pričakovati gre, da bodo temu sledili tudi ostali dobavitelji. 

Ker smo plin do sedaj zakupovali novembra za naslednje koledarsko leto, ste imeli prvo polovico letošnje ogrevalne sezone (do 31. 12. 2021) zelo ugodno ceno plina 19,26 €/MWh. V kar nekaj mestih po Sloveniji so se enormne podražitve energentov pričele že z začetkom kurilne sezone, pri vas od 1. 1. 2022 dalje.

Iskreno upamo, da bodo čimprej sprejeti predlagani ukrepi, ki bodo omogočili, da bodo tudi za vas veljale cene zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce. Stroški za ogrevanje se bodo v tem primeru bistveno znižali.

DOMINVEST d.o.o.


V nadaljevanju objavljamo primerjavo ponudb za dobavo zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce, ki so jo pred kratkim pripravili na Financah