Električna energija za skupna merilna mesta

Petek, 1. julij 2022

Pod okriljem Zbornice za poslovanje z nepremičninami na Gospodarski zbornici Slovenije si že dalj časa prizadevamo, da bi bili sprejeti ukrepi, ki bi izenačili pravice gospodinjskih odjemalcev in etažnih lastnikov pri dobavi električne energije za skupna merilna mesta, na način kot je bilo to urejeno pri dobavi zemeljskega plina z Zakonom o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov (ZUOPVCE).

Cene električne energije za gospodinjske odjemalce so trenutno občutno nižje od tisti, ki jih dobavitelji nudijo upravnikom za skupna merilna mesta v večstanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli. Razlog za to je tudi stališče dobaviteljev, da vsa skupna merilna mesta obravnavajo kot poslovni odjem.

Pojasnila in stališča pristojnih organov v zvezi s to problematiko si lahko preberete na sledečih povezavah:

Še naprej si bomo prizadevali, da se ta anomalija odpravi in bodo etažnim lastnikom omogočene vse pravice, ki veljajo za gospodinjske odjemalce.

 

Graf gibanja cene električne energije za letni zakup v obdobju od januarja 2021 do julija 2022 (vir: https://hudex.hu/en/market-data).